Az igazi „Miss Universe”

http://ellenforradalmar.blogspot.hu/2015/12/az-igazi-miss-universe.html#more



Olvasom (az egyébként teljesen érdektelen) hírt, hogy tévedésből egy szépségversenyen nem a megfelelő személynek adták át a "Miss Universe 2015"-ös címet jelentő koronát. Elgondolkodtam, hogy kit is illethetne ez a cím valójában és mi is a nők valódi értéke. Aktuális és az "Ákos-ügy" miatt nagyon felkapott kérdés ez.

Ha valakit megillet a "Miss Universe" cím, akkor az a világ királynője. A nőiséggel kapcsolatos viszonyulást nem egyszerűen a külső kell, hogy meghatározza, egy szépségverseny részéről ez a hangzatos cím kissé túlzónak is tűnik, ha jobban belegondolunk. 
Kovács Ákos nemrégiben adott interjújával kapcsolatban megfogalmazott [link] gondolatainkat facebook oldalunkon, youtube csatornánkon és blogunkon is nagy figyelem és heves vita övezte. Megnyugtató volt látni, hogy az emberek többsége a nőben nem a férfi riválisát látja, mint a feministák, hanem a férfi társát, ahogy azt az egyház tanítja.  Mégis néhányan nekünk szegezték a kérdést, hogy milyen szerepre korlátozódik a nőiség a mi keresztény felfogásunk szerint. Erről nekünk határozott eszményképünk van... Nem, nem a csillét toló szénbányász nőre gondolok, az az ellentábor vágyálmainak netovábbja.
Szűz Máriáról van szó, aki az egész világ sorsára és mindannyiunk üdvösségére volt kihatással, amikor igent mondott az Isten akaratára és megszülte a Megváltót. A keresztény nő példaképe az az Istenszülő, akinek hivatása az anyaság volt. Ő az állítólag nőket elnyomó katolikus egyház legtiszteltebb szentje. Egy nő, egy anya. Amikor sok megpróbáltatást ígérő küldetését elfogadta, a valakihez tartozás női princípiumát teljesítette be. 
 
Őt csodáljuk, nem a kifutók versenyzőit. Vele senki sem versenyezhet, hiszen a napba öltözött asszonynak nincs szüksége reflektorfényre. A nőiség univerzális megtestesítője nem lázadt föl Isten akarata ellen, és ezért ő az aki eltapossa a kígyót. 

Tényleg nem a megfelelő személy kapta idén a Miss Universe címet. Az ugyanis foglalt. De utánozni lehet, sőt érdemes!

Megjegyzések