Filmajánló: Arn a templomos lovag

http://ellenforradalmar.blogspot.hu/2016/01/filmajanlo-arn-templomos-lovag.html

Filmben nincs hiány, a minőségi alkotások után azonban kutatni kell, főleg a vitatott történelmi témákban születő filmek terén. Találtunk egyet. A keresztes háborúk és a középkor két olyan téma, amihez a rendezők csak a legnagyobb rosszindulattal és a legfelületesebb tudással szoktak hozzányúlni, íme egy üdítő kivétel.


Jan Guillou, svéd szerző középkori regénytrilógiájából két részes film született, Skandinávia legnagyobb költségvetésű filmalkotásaként. A svéd-dán-norvég-finn-német-brit koprodukció hét hónapos forgatása Marokkóban, Skóciában és Svédországban történt azon az összesen 207 helyszínen, amelyeken a történet valójában is játszódik. A történet a XII. század második felében játszódik.
 
A film főszereplője Arn, akinek királyhű családját politikai ellenfelei lemészárolják és gyerekként egy kolostorban talál menedékre. Itt nevelkedik ám beleszeret egy Cecilia nevű lányba, így a kolostor elhagyására kényszerül. Szíve hölgyét még nem veszi el amikor az már teherbe esik tőle, így mindkettejükre súlyos büntetés hárul: Arnnak húsz éves száműzetésbe kell vonulnia a Szentföldre a keresztes háború harcaiban küzdeni a templomos lovagok oldalán; a lánynak a nagy megaláztatás terhét a kolostorban kell viselnie: gyermekétől is elszakítva. Arn eltökéli magát, hogy a halál torkából vissza fog térni ha lerótta két évtizedes vezeklését, Cecilia pedig hűséget fogad neki és megígéri, hogy nem megy máshoz. 
  





A középkor nem a következmények nélküli élet kora: A döntésük árát súlyosan meg kell fizetniük. Egymáshoz való hűségükben a középkori trubadúrköltészet által eszményített "amorde lonh", a 'távoli szerelem' jelensége tárul föl a néző előtt. Ráadásul a filmben a férfi férfi, a nő pedig nő, ami az mai átlagos filmekben - rendkívül helytelen módon - többnyire torzított vagy fölcserélt módon van bemutatva.

Távol áll a filmtől a középkor iránti naiv és idióta rajongás és idealizálás, ami a romantika óta a konzervatív ember súlyos tévedése. A középkor nem egy tökéletes kor volt, megvoltak a maga földi realitásai, az élet igencsak kemény és kegyetlen volt. Nem gótikus katedrálisokban térdeltek selyempárnán a középkori emberek, hanem durva és természetközeli hétköznapjaikban élték meg az Istennel való kapcsolatukat, háborúban és békében.


Értéke a filmnek, hogy nem a megszokott sztereotipikus és leegyszerűsítő kereszténység- és iszlám-képet közvetíti, már amennyiben képes a két rövid rész felvillantani ezekből a vallásokból valamit. A szentföldért vívott harcban megmutatkoznak a harcoló felek erényei, a mögöttük álló spirituális és kulturális és nem utolsósorban katonai erők terén. A Krisztusért vívott háborúban érik igazán férfivé a főszereplő.

Messze földön híres lovaggá válik, és Istenbe vetett törhetetlen hitével még az ellenség, Saladin szultán megbecsülését is kivívja. A templomosok között hatalma is növekszik katonai eredményeivel arányosan. Amikor hírét veszi, hogy távoli hazájában a dán hódítók ragadták magukhoz a hatalmat és a Svéd trónörökös élete veszélyben forog, egyik leghűségesebb emberét küldi a herceg védelmére, s amikor eljön a visszatérés pillanata, Arn visszatér és a svéd felkelés élére áll.

A királyság megmentéséért vívott küzdelem összekapcsolódik a hűséges szerelmesek egymásra találásával, a becsületes kitartás megtermi gyümölcseit életükben. 
  
A háborúból háborúba érkező harcos küzdelmét siker koronázza, a rend amely a film elején tragikusan felborult, személyes életükben és történelmi léptékben is helyreáll. Családot alapítanak saját uradalommal és boldog életet élnek. Egészen a második részig amikor újra föl kell ölteni a láncinget.

Aki kedvet kapott a keresztes háborúk és a középkor világának bejárásához, az klikkeljen az alábbi linkekre amelyeken megtekinthető a teljes film!

> Arn a templomos lovag - 1. rész
> Arn a templomos lovag - 2. rész <

Megjegyzések

Megjegyzés küldése